torsdag 5 november 2009

if you gonna do this..

....you have to do this..

för längelängesen.. tydligen på istiden lr ännu längre tillbaka var det fullständigt normalt att ha sexualundervisning i skolan. det var lika naturligt att använda kondomer dels för att INTE bli med barn men mest för att slippa STD. på den förlängesen tiden kunde man prata om sexets vara lr icke vara.

idag... så blomstrar tonårsgraviditeterna, könssjukdomar och andra otäcka saker som kan tänkas upptäckas om ngr år. jag skyller inte på föräldrar, eller skolor, eller ungdomar heller. jag är så dum så jag tror problemet är lite mer komplex än så. jag bara funderar på vad som hände under de trettioår sen jag var tonåring. gick tiden framåt till 2000-talet lr bakåt till 40-50-talet?

jag kanske är fruktansvärt annorlunda och ovanlig. men, hey, ärligt... jag tror inte det. jag tror faktiskt jag är precis det barn av 60-talet som växte upp under 70-80talet. vi är barn från den generation som var fria under 60-talet. vi var kanske mer politiska än våra föräldrar och definitivt mer fria i våra kroppsliga ideal än de som rockade loss på 80-talet. det var inte SÅ mkt surr om feta lår, fräknar, små lr stora bröst.

vi klädde oss i levi's, t-shirts, koftor, sneackers, vi hade jeansjackor och blekta jeans. vi dansade de sista RIKTIGA åren till äkta disco och bara freaked out. vi lyssnade till clash och sex pistols. och vi använde kondom. vi handlade kondom. vi lekte med dom. vi fick dom av rfsu som fanns i butiken som stadium är i nu. att hångla var nice och vi hängde på stan nere vid de gamla barackerna på torget. dom lurviga slängde vi på hagagården, mariehemsgården, universum och gamla hederliga elvira madigan. nattcluben på blå dragonen. vi tillhörde en rökfri generation och en hel drös av oss vågade stuffa med fred lindgren på universum. och vi andvände kondom. och morsan tyckte fan vad bra.. att du använder kondom. vi fick alla ett paket när vi fyllde femton, vissa använde inte sina. andra använde dom, både som det var tänkte och som det inte var tänkte. och visst, många av oss trodde nog vid ngt tillfälle att vi var med barn, och en del var faktiskt med barn. men vi andvände kondom och det var ingen stor deal.

funderar vad som hänt fram till nu.. varför är det helt plötsligt så fult att använda kondom. varför är morsor och farsor (från min generation) så jäkla rädda att ungarna ska använda kondom. varför ska det inte vara ok att skola ge barn kondomer. det ska väl snarare vara tvärtom. dottern/sonen har förstått värdet att använda det och därmed har man även som föräldrer lyckats. för ärligt... är det ngn som tror att vi nu helt plösligt skulle börja med total avhållsamhet... när dom inte ens klarade det för 50 år sen. nej framför fri kärlek under ansvar. och sex börjar med kondom. för annars finns risk att det slutar med STD.

nej fy fan vad vi vad bra.. mitt däremellan dom två blocken.. när vietnamn precis vad avklarat och vi levde med efterbörden av den. på den tiden som jag just kommer ihåg numera så fanns det en så jäklarns bra reklam på tv. mtv rent av. den var så här.. "if you want to do this (bild med ngn som ska cykla" you have to do this "bild med hjälm" och så ngr exempel till.. sista scen ett par som sitter och kysser varandra och man är ganska säker på vad som ska hända. texten säger.. "if you want to do this".. (kan ni gissa?) naturligtvis.. en kondom i bild.. "you have to do this".. enkelt och mkt tydligt budskap.



you hear what i say?

the best part of us slowly dies if no one really believes they exist. what remains is just shadows of memories and the cold ashes of trust and beliefs.

hell isnt a pit full of demons
poking your flesh with a stick
its an endless dinnerparty with
all the people you just cant stand
and really hate.