torsdag 23 oktober 2008

flajd rajs..


....är bland det godaste jag vet. lr rättare sagt, all ris är det godaste jag vet. så enkel mat men tydligen så svårt att tillaga rätt. för mina barn är det ett mysterium, för min moder likaså. sen ska vi inte tala om alla matserveringar inkl. skolmatbespisningar som inte riktigt lyckas få till det. själv misslyckas jag sällan lr aldrig med riskoket, oavsett sort. basmati, jasmin, p-boiled, avorioris. men snacka om nyheter när en ny elektrisk apparat flyttade hem till oss. tänkte på mitt ibland enkelspåriga sätt att det skulle underlätta för så många, speciellt barnen. en riskokare. det ni. en manick som kokar ris och slutar koka ris när de är färdigt.. ivf är det tänkt så. jag gör allting så rätt mäter och häller. sätter igång och väntar och ändå känns det som jag är transporterad tillbaka till hedlunda skolans matsal a'la 1977. hur kommer det sig? numera har apparaten pensioneras. lr rättare sagt den står ngnstans i källaren på ngt hylla och samlar damm. hamnar nog säkert hos ngt barn ngn gång i framtiden. som inte kan laga mat alls.. jag misstänker min dotter men anser att än finns det hopp.

själv mäter jag, tvättar, sköljer och häller ris i panna med vatten. slår igång spis, inväntar det första pysande från panna och låter det koka ngr minuter för att sen slå av och låta det koka på resterande värme. jag har alltid gjort så, madhur jaffrey likaså och jag antar en stor del av resten av världen förfar på ungefär samma vis om än inte med en elektrisk spis då. nej i det här fallet med riskokare så är det nog lättare att lära en gammal hund att sitta än för mig att få till gott ris på annat sätt än det jag är van vid..

så... gott folk.. flad rajs hörrni..

you hear what i say?

the best part of us slowly dies if no one really believes they exist. what remains is just shadows of memories and the cold ashes of trust and beliefs.

hell isnt a pit full of demons
poking your flesh with a stick
its an endless dinnerparty with
all the people you just cant stand
and really hate.